top of page

Sute de români care vor să-şi găsească un loc de muncă în străinătate cad pradă ofertelor de muncă fictive, semnează contracte de muncă ambigue şi ajung să lucreze în condiţii mizere.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), ţările în care românii au parte de cele mai multe incidente de acest gen sunt Cipru şi Marea Britanie. Liliana Bogdan, directorul Direcţiei pentru Protecţia Drepturilor Lucrătorilor din  cadrul ANOFM, ne spune cum putem evita situaţiile de acest tip.
1. Verifică firma de recrutare la ITM.
“Sugerăm lucrătorilor să verifice legalitatea funcţionării firmei de mediere sau a companiei la care urmează să se facă plasarea”, recomandă Liliana Bogdan. O altă recomandare importantă este aceea de a nu se achita comisioanele cerute pentru obţinerea unui loc de muncă înainte de o documentare şi de verificarea seriozităţii ofertei de muncă. “Sfătuim persoanele care apelează la serviciile de mediere oferite de o societate comercială ca, înainte de plata oricărui comision, să se adreseze inspectoratului teritorial de muncă din judeţul în care îşi are sediul firma pentru a se interesa dacă aceasta este înregistrată ca firmă de mediere”, adaugă Bogdan.
2. Citeşte atent contractul de muncă sau de mediere.
Potrivit acesteia, înainte de semnarea contractelor de muncă sau a contractelor de mediere, se recomandă analizarea atentă a acestora şi o documentare cu privire la posibilitatea angajării în statul în care se doreşte angajarea. Trebuie verificat dacă este permisă angajarea cetăţenilor români în meseria sau profesia pentru care se optează şi care sunt condiţiile de acces pe piaţa muncii, dacă este necesară obţinerea unei autorizaţii de muncă anterior începerii lucrului, cine trebuie să obţină această autorizaţie, diferite costuri.
3. Nu merge pe mâna persoanelor fizice – acestea nu au drept de intermediere.
Reprezentantul ANOFM face următoarea precizare: în situaţia în care pentru găsirea unui loc de muncă în străinătate se recurge la serviciile unui intermediar, trebuie ştiut faptul că în România persoanele fizice nu pot desfăşura activitate de mediere a forţei de muncă în străinătate.
“Pentru a desfăşura acest tip de activitate, agenţii de ocupare a forţei de muncă – persoane juridice trebuie să să dispună de spaţiul şi de dotările necesare pentru buna desfăşurare a activităţii”, explică Bogdan.
4. Cere referinţe despre experienţa firmei de recrutare.
Alte condiţii obligatorii pe care firmele de mediere trebuie să le îndeplinească sunt: dovada că au mai încadrat în muncă personal cu experienţă în domeniul forţei de muncă, că deţin o bancă de date care cuprinde ofertele şi solicitările de locuri de muncă în străinătate şi că au informaţii referitoare la condiţiile de ocupare a acestora şi la calificările şi aptitudinile solicitanţilor aflaţi în evidenţa lor. De asemenea, aceştia trebuie să facă dovada că au mai încheiat cu persoane juridice, persoane fizice şi organizaţii patronale din străinătate, după caz, contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă şi sunt înregistraţi la inspectoratul teritorial de muncă raza căruia îşi au sediul.
5. Firmele de mediere nu au voie să perceapă onorarii şi de la angajator şi de la angajat.
“Cei care vor să muncească în străinătate ar trebui să ştie că tariful de mediere nu poate fi cerut şi de la persoana aflată în căutarea unui loc de muncă dacă tarifele serviciilor de mediere sunt încasate de la angajatorii străini”, precizează reprezentantul ANOFM.
6. Contractele de muncă trebuie să fie în limba română.
Românii care vor să lucreze în străinătate trebuie să ştie, de asemenea, că agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura încheierea contractelor individuale de muncă şi în limba română, explică directorul ANOFM.

 


 

Cum sa eviti tepele cand cauti un job pe internet!!!

ATENTIE

bottom of page